Druženje kroz sport

IMAG1375

Projekt „Druženje kroz sport“ provodi se već duži niz godina u Udruzi. Ove godine, kao i prošle godine, projekt sufinancira Krapinsko – zagorska županija. Projektom se rješava nedovoljna mogućnost uključivanja  djece i mladih s invaliditetom u zajednicu kroz bilo kakav oblik sporta.

Njihov društveni život najčešće se odvija unutar kruga obitelji i uskog kruga skupine djece i mladih s invaliditetom. Destruktivna spirala socijalne i tjelesne neaktivnosti dovodi ih do još veće socijalne izoliranosti i lošijeg općeg i tjelesnog stanja te konačno do „zida“ blokade i straha. Djeca i mladi s kroničnim bolestima kao što su dijabetes i respiratorna oboljenja nalaze se u sličnoj situaciji. Promicanjem pozitivne energije i samopouzdanja, koji se dobivaju tijekom bavljenja tjelesnim aktivnostima zajedno s djecom i mladima bez poteškoća, iznimno je važan doprinos „rušenju zidova“, straha i blokade te ostvarenju pune kvalitete života kako njih, tako i njihovih obitelji. Pretila djeca i mladi također su ograničeni u sudjelovanju u tjelesnim aktivnostima. Razlog tome je prvenstveno loša prehrana, dugotrajno sjedenje za računalom te premalo kretanja što se ističe kao rastući zdravstveni problem. Kao najučinkovitija mjera preporuča se sustavno poticanje tjelesne aktivnosti te afirmiranje sportske vrijednosti među djecom i mladima, a to su fair play, dijeljenje, osjećaj samopoštivanja, pouzdanje, poštenje, tolerancija, otpornost na neuspjeh, timski rad, disciplina i povjerenje u sebe.

Druženje kroz sport provodi se u školskoj športskoj dvorani osnovne škole Franje Horvata Kiša u Loboru koja je i ujedno i partner na projektu.